Assalamualaikum...

Terima kasih kerana mengunjungi blog ini.
Kami adalah penjual Cloth Diapers dan menawarkan harga serendah RM18/Pcs.
Jika anda berminat dan ingin mengetahui lebih lanjut,
anda boleh lihat jenis-jenis Cloth Diapers yang kami jual di bahagian kanan blog ini.
Anda juga boleh hubungi 019-3535514 (Adah) atau 019-3474267 (Shah).
Pertanyaan juga boleh diajukan melalui SMS atau E-Mail :
nursyahadah.af@gmail.com

Beberapa produk lain juga akan muncul dari masa ke semasa.
Jadi, jangan ketinggalan untuk mendapatkan update dari blog kami.
Terima kasih.

Monday, 30 July 2012

Kenapa Perlu Guna Cloth Diapers??

KENAPA PERLU GUNA CLOTH DIAPERS (LAMPIN KAIN) ???


Antara sebab yang utama ialah :


1. Guna material kain semulajadi (cotton). Cotton merupakan jenis kain yang paling semulajadi untuk diletakkan pada kulit bayi. Tiada gel atau bahan kimia lain.


Kalian tahu tak bagaimana Disposable Diaper bekerja? Tahu tak apa yang ada di dalamnya? Tentulah kita tidak tahu, sebab takde bahan2 ramuan tertulis pada pembungkusnya. Ok, cuba ini ; potong diaper itu kepada 2 bahagian. Tuangkan air pada 1 bahagian dan lihat apa yang berlaku. Terdapat kristal2 kecil yang akan bertindak balas dan berubah kepada bentuk gel setelah ia terkena pada air tadi. Gel ni akan menyimpan air kencing dan juga menyerap segala lembapan semulajadi pada kulit baby. Akibat darinye, kulit baby mudah terkena ruam / kerengsaan kulit.

Apa kandungan untuk hasilkan Disposable Diapers?? 


Lihatlah fakta yang menakutkan ini:


* Dioxin - bahan yang terhasil dari proses pelunturan. Kertas yang digunakan bagi menghasilkan lampin pakai buang perlu dilunturkan supaya nampak putih dan bersih. Dioksin merupakan toksin bersifat karsinogen (menyebabkan kanser). Penggunaannya telah dilarang dibanyak negara, tetapi tidak termasuk USA.



* Sodium polyacrylate - Bahan ini dimasukkan ke dalam lampin pakai buang untuk membuatnya menyerap dengan banyak. Ia akan bertukar kepada gel apabila basah. Ia boleh menyerap 200-300 kali beratnya dalam air, dan membendungnya dalam bentuk gel bergetah. Ia boleh menyebabkan kulit bayi menjadi kemerah-merahan sekiranya lampin lambat ditukar. Dalam kes alahan kronik, ia boleh menyebabkan muntah-muntah, demam serta jangkitan kuman. Gel ini tidak lagi digunakan dalam pembuatan tampon wanita sejak 1995 kerana dikaitkan dengan Toxic Shock Syndrome.


* TRIBUTYL TIN (TBT) - Dilabel sebagai environmental pollutant dan sangat toksik. Ia boleh menganggu sistem hormon dan imunisasi badan.

* CRUDE OIL - Satu cawan penuh 'crude oil' telah digunakan untuk menghasilkan satu dispo diaper. Crude oil tu macam petroleum.


2. Alam persekitaran kita terjaga dan terpelihara. Seorang bayi akan menggunakan sehingga 7,000 disposable diapers atau pun 80 cotton diapers. Satu dispo hanya akan dipakai selama 2 jam atau paling lama 4 jam (ada ke yg lebih lama dari itu???!) Bayangkan bahan yang telah digunakan hanya untuk membuat bahan yang akan dipakai untuk 2 jam (atau lebih??). Dan fikirkan juga di mana akhirnya dispo itu??


Sehelai lampin pakai buang mengambil masa sehingga 500 tahun untuk mereput dengan sendirinya. Bayangkan berapa tahun semua Disposable Diapers yang anak kite pakai akan lupus dari permukaan bumi ini? Ingat, bumi ini bukan diwarisi dari nenek moyang kita. Tapi dipinjam dari anak cucu kita. 



3. Kurangnya ruam dan gatal. Sebabnya tiada lagi berlaku tindak balas bahan kimia terhadap kulit baby. Lebih lama dispo dipakai, lebih senang ruam gatal berlaku!! Perkara ini jarang berlaku apabila menggunakan CD sbbnya bila dah basah, baby pun rasa tak selesa lagi.. Kena tukar CD baru.

4. Senang utk digunakan. Betul!! Kalau dulu ye la. Nak kena ada pin, seluar getah, masa untuk lipat kain lampin tu. Tapi sekarang, rekaan baru dan moden yang sangat memudahkan dan menyenangkan. Tahap serapan pun lebih baik dan setanding DD!! Sangat mudah dibasuh dan mudah kering kerana ia diperbuat dari kain yang ringan, lembut, selesa dan mempunyai pengudaraan yang baik untuk kulit baby. 

5. Anak kita akan cepat belajar buang air sendiri.. kerana mereka boleh merasakan kebasahan pada diaper apabila ia sampai ke tahap 'maksima'. Baby yang menggunakan CD juga akan lebih cepat membezakan antara basah dan kering kerana walau pun bahagian dalam CD (fleece) ini sentiasa kering dan selesa, masih ada kedinginan semulajadi berbanding DD. Menurut satu artikel di dalam Wall Street Journal, bayi yang memakai DD memakai lampin sehingga umur 36 hingga 42 bulan (3-4tahun), sedangkan bayi yang memakai CD masanya lebih singkat iaitu sehingga setahun lebih awal. Ini sangat menjimatkan kerana anak kita akan cepat belajar membuang air sendiri di tandas.

6. Kesuburan.  Laporan dari German dan England mengatakan bhw terdapat hubungkait di antara penggunaan dispo dgn kesuburan pada budak lelaki (bilangan sperma berkurangan).


7. DD juga dikaitkan dengan Asma (lelah).



8. Kain lampin sangat menjimatkan!! Anda akan berjimat sehingga RM3500 apabila menggunakan Cloth Diapers. Memanglah masa bayi baru lahir, dispo sgt murah (taktik pengeluar DD menarik perhatian anda), tapi ia akan bertambah mahal apabila anak kita membesar.

Penggunaan DD merupakan kos berterusan dan sangat mahal, lebih-lebih lagi bagi keluarga yang mempunyai lebih dari seorang anak kecil yang memakai lampin.


Penjimatan kos dengan menggunakan CD dapat dilihat dalam perbandingan di bawah:


                                                       Kos bagi lampin pakai buang (DD)
Si manja menggunakan 7 DD sehari pada kos RM0.60 setiap satu (kos standard DD)



RM0.60 X 7= RM4.20 sehari
RM4.20 X 365 hari= RM1533 setahun

RM1533 X 3 = RM4599 untuk 3 tahun
[3 tahun purata usia si manja pandai ke tandas sendiri]

Kalian perlu mengeluarkan jumlah wang yang sama untuk anak yang kedua, ketiga dan seterusnya...

BANDINGKAN!

Kos menggunakan lampin kain moden (CD)
Untuk kemudahan, sekurang-kurangnya 12 helai diperlukan.

Sehelai lampin (CD) : RM18 (paling murah untuk 2 insert di Sayang Ummi Shoppe)
Beli 12 helai : 12 x RM18 = RM216
Beli 24 helai : 24 x RM18 = RM432.00 sahaja
[lebih banyak lampin, lebih tahan lama kerana lambat lusuh]

Kos ini akan kekal sepanjang 3 tahun dan boleh menggunakan lampin yang sama sekiranya ingin menambah cahaya mata yang baru :)

Penjimatan : RM4599 (DD) - RM792 (CD) = RM4167!!!



Saya sudah menikmati penjimatan hebat ini..
Anda...bila lagi???









Terima kasih kerana membaca entri ini.
Sila klik Like jika anda suka entri ini.

No comments:

Post a Comment