Assalamualaikum...

Terima kasih kerana mengunjungi blog ini.
Kami adalah penjual Cloth Diapers dan menawarkan harga serendah RM18/Pcs.
Jika anda berminat dan ingin mengetahui lebih lanjut,
anda boleh lihat jenis-jenis Cloth Diapers yang kami jual di bahagian kanan blog ini.
Anda juga boleh hubungi 019-3535514 (Adah) atau 019-3474267 (Shah).
Pertanyaan juga boleh diajukan melalui SMS atau E-Mail :
nursyahadah.af@gmail.com

Beberapa produk lain juga akan muncul dari masa ke semasa.
Jadi, jangan ketinggalan untuk mendapatkan update dari blog kami.
Terima kasih.

Wednesday, 30 May 2012

Today Is My Birthday...

Assalamualaikum...

Hari ni birthday saya...
Tapi suami saya tak ingat agaknya.....
T_T

***Perlukah saya mengisytiharkan perang dingin? ataupun buat tak tau seolah-olah takde pape yang berlaku...***



Terima kasih kerana membaca entri ini.
Sila klik Like jika anda suka entri ini.

Tuesday, 29 May 2012

Hospital Rakan Bayi

Assalamualaikum...


Hai blogger sekalian... apakah yang anda tahu mengenai Hospital Rakan Bayi? Adakah sebelum ini anda mengetahui wujudnya Hospital Rakan Bayi? Saya mengetahui tentang Hospital Rakan Bayi sejak tahun 2010 ketika saya melahirkan anak pertama, dan saya sama sekali tidak mengetahui hospital yang saya pergi itu adalah Hospital Rakan Bayi... Namun, dengan wujudnya Hospital Rakan Bayi ini, sejujurnya saya ingin mengatakan bahawa anda tidak perlu terlalu risau mengenai bayi anda, kerana bayi anda akan di 'layan' sebaiknya dan diberikan segala hak yang terbaik untuknya... 





Ingin mengetahui lebih lanjut? saya kongsikan sebuah artikel yang saya petik dari laman blog Lil Kai Store, dan saya rasakan artikel ini sangat bermanfaat untuk pengetahuan semua yang bergelar ibu bapa.  Semoga selepas ini anda akan lebih bijak dalam memilih hospital untuk bayi anda.  Let's Love Our Baby!

----------------------------------------------------------------------

Semasa saya mengandungkan anak sulung, saya tidak pernah langsung tahu tentang kewujudan Hospital Rakan Bayi. Malahan, saya hanya mencari-cari hospital swasta yang mempunyai 'rating' bagus tanpa mengetahui tentang perbezaan hospital swasta dan kerajaan dalam konsep penyusuan.

Saya pergi monthly check up di klinik swasta. Meskipun klinik tersebut adalah pakar dalam rawatan ibu mengandung, tetapi kebanyakan doktornya tidak memberi pendedahan tentang penyusuan. Malahan, kebanyakan klinik memaparkan iklan-iklan susu formula yang kononnya pilihan alternatif terbaik selain susu ibu. Jika di klinik kesihatan kerajaan, anda tidak berpeluang melihat iklan-iklan atau promosi susu formula yang ditampal atau digantung di dinding. Malahan, anda akan melihat zon larangan memberi susu botol kepada bayi, kerana ibu digalakkan memberi direct breastfeed semasa berada di klinik-klinik tersebut. Jika anda ibu mengandung, anda akan diwajibkan hadiri ceramah penyusuan, demonstrasi dan diberi lampiran atau flyers berkaitan panduan, kepentingan dan keperluan penyusuan susu ibu kepada bayi. Anda secara tidak langsung, aware tentang penyusuan susu ibu..

Dari situ, saya sudah lihat sedikit perbezaan antara klinik kerajaan dan swasta. Dari segi hospital bersalin pula, kesemua hospital kerajaan adalah Hospital Rakan Bayi (HRB). Hospital Rakan Bayi bermaksud hospital atau tempat bersalin yang menggalakkan dan mengamalkan penyusuan susu ibu kepada para bayi. Para ibu tidak dibenarkan membawa sebarang susu formula atau botol susu untuk diberikan kepada bayi terutama yang baru dilahirkan. Para ibu boleh memegang dan menyusukan bayi sebaik sahaja dilahirkan diajar cara posisi menyusukan bayi dengan betul terutama jika ibu bersalin secara c-zer. Jika ibu menghadapi masalah dalam pengeluaran susu sejurus selepas kelahiran, jururawat hospital sedia membantu anda. Kebiasaannya jururawat di bahagian ibu mengandung adalah terdiri dari jururawat terlatih terutama dalam bidang penyusuan. Kebiasaannya HRB dilengkapi dengan beberapa fasiliti seperti breast pump dan tempat menyimpan susu. Ibu boleh menggunakan breast pump hospital jika breast terlalu penuh dengan susu dan perlukan sesi pengepaman.

Jika ibu bersalin di hospital swasta, perkhidmatan yang ibu perolehi adalah 'keselesaan' selepas bersalin. Malahan, ibu boleh rehat dengan tenang tanpa tangisan bayi kerana bayi anda akan dijaga oleh nurse sebagai kerana ia adalah salah satu dari perkhidmatan yang ditawarkan berbaloi dengan bayaran ibu Tetapi, jika ibu dapat berehat, dan bayi tersebut dijaga oleh nurse, maka susu pertama yang diminum oleh bayi adalah susu formula, sedangkan kolustrum yang terhasil dalam breast ibu adalah yang terbaik untuk diminum oleh bayi di awal kelahirannya. Jika ibu mengambil berat tentang penyusuan, ibu boleh meminta nurse untuk mendapatkan bayi dan menyusukannya dengan susu badan. Tiada siapa yang marah jika si ibu meminta bayi tersebut ,  itu adalah hak si ibu! Malahan, susu di dalam ibu adalah hak bayi tersebut!

Di HRB juga, tiada salesman susu formula yang dibenarkan membuat promosi atau menjual barangan mereka di sana. Ibu sendiri boleh melihat, kebiasaannya, sebelum discharged, ibu akan mendapat Free Gift atau pek promosi dari mana-mana syarikat, tetapi kebiasaannya ia adalah produk penjagaan bayi sahaja. Ibu tidak akan melihat mana-mana pek promosi susu formula atau botol susu. Tetapi, jika anda bersalin di hospital swasta, anda mungkin mendapat salah satu produk 'terlarang' tersebut sebagai Free Gift!




Walau  bagaimanapun, pada masa kini, telah banyak hospital swasta yang telah diiktiraf sebagai HRB. Ini bermakna, kepentingan dan konsep penyusuan ini telah pun dilaksanakan dengan meluas di seluruh negara. Anda boleh bertanya sendiri kepada pihak hospital tersebut sebelum menempah tempat bersalin sebagai persediaan awal. Tidak salah jika bersalin di hospital swasta. Yang penting, anda dapat laksanakan tugas  sebagai ibu sejurus selepas kelahiran, iaitu menyusukan bayi anda. Berikut, adalah senarai hospital-hospital yang diiktiraf sebagai HRB (Sumber MOH, update 2009):

Perlis
1.    Hospital Tuanku Fauziah, Kangar

Kedah 
2.    Hospital Sultanah Bahiyah
3.    Hospital Sultan Abdul Halim 
4.    Hospital Kulim 
5.    Hospital Langkawi 
6.    Hospital Baling 
7.    Hospital Sik 
8.    Hospital Yan 
9.    Hospital Jitra 
10.    Hospital Kuala Nerang

Pulau Pinang
11.    Hospital Pulau Pinang
12.    Hospital Seberang Jaya   
13.    Hospital Bukit Mertajam
14.    Hospital Kepala Batas
15.    Hospital Sungai Bakap  
16.    Hospital Balik Pulau

Perak
17.    Hospital Raja Permaisuri Bainun 
18.    Hospital Taiping  
19.    Hospital Teluk Intan 
20.    Hospital Seri Manjung 
21.    Hospital Slim River 
22.    Hospital Batu Gajah   
23.    Hospital Kuala Kangsar  
24.    Hospital Tapah  
25.    Hospital Parit Buntar  
26.    Hospital Kampar  
27.    Hospital Sungai Siput  
28.    Hospital Selama  
29.    Hospital Gerik 
30.    Hospital Changkat Melintang

Selangor
31.    Hospital Tengku Ampuan Rahimah, Klang
32.    Hospital Kajang
33.    Hospital Banting
34.    Hospital Kuala Kubu Baru
35.    Hospital Tanjung Karang
36.    Hospital Tengku Ampuan Jemaah, Sabak Bernam
37.    Hospital Selayang
38.    Hospital Serdang
39.    Hospital Ampang

Kuala Lumpur
40.    Hospital Kuala Lumpur 

Wilayah Persekutuan 
41.    Hospital Putrajaya 
42.    Hospital Labuan

Negeri Sembilan
43.    Hospital Tuanku Jaafar 
44.    Hospital Tuanku Ampuan Najihah 
45.    Hospital Tampin   
46.    Hospital Port Dickson  
47.    Hospital Jelebu 

Melaka
48.    Hospital Melaka
49.    Hospital Alor Gajah

Johor
50.    Hospital Sultanah Aminah Johor Bahru 
51.    Hospital Pakar Sultanah Fatimah, Muar  
52.    Hospital Batu Pahat 
53.    Hospital Kluang 
54.    Hospital Segamat 
55.    Hospital Kota Tinggi   
56.    Hospital Pontian  
57.    Hospital Temenggung Seri Maharaja Tun Ibrahim, Kulai   (HSTSTI)
58.    Hospital Tangkak  
59.    Hospital Mersing

Pahang
60.    Hospital Tengku Ampuan Afzan
61.    Hospital Sultan Haji Ahmad Shah, Temerloh
62.    Hospital Sultanah Hajjah Kalsom, Cameron Highland
63.    Hospital Kuala Lipis  
64.    Hospital Bentong   
65.    Hospital Raub  
66.    Hospital Jerantut  
67.    Hospital Jengka  
68.    Hospital Muadzam Shah
69.    Hospital Pekan 

Terengganu 
70.    Hospital Sultanah Nur Zahirah***  
71.    Hospital Kemaman**  
72.    Hospital Dungun  
73.    Hospital Besut  
74.    Hospital Hulu Terengganu  
75.    Hospital Setiu

Kelantan
76.    Hospital Raja Perempuan Zainab II  
77.    Hospital Kuala Krai**  
78.    Hospital Pasir Mas   
79.    Hospital Tanah Merah   
80.    Hospital Tumpat  
81.    Hospital Tengku Anis, Pasir Putih    
82.    Hospital Machang  
83.    Hospital Gua Musang
84.    Hospital Jeli

Sarawak
85.    Hospital Umum Sarawak 
86.    Hospital Sibu**      
87.    Hospital Miri**   
88.    Hospital Bintulu**  
89.    Hospital Kapit**     
90.    Hospital Sarikei** 
91.    Hospital Sri Aman  
92.    Hospital Saratok   
93.    Hospital Kanowit 
94.    Hospital Limbang 
95.    Hospital Serian    
96.    Hospital Daro      
97.    Hospital Betong  
98.    Hospital Bau        
99.    Hospital Mukah   
100.  Hospital Simunjan 
101.  Hospital Marudi   
102.  Hospital Lundu    
103.  Hospital Lawas

Sabah
104.    Hospital  Likas* 
105.    Hospital Duchess of Kent** 
106.    Hospital Tawau**         
107.    Hospital Keningau**     
108.    Hospital Lahad Datu**  
109.    Hospital Beaufort        
110.    Hospital Kudat             
111.    Hospital Kota Belud     
112.    Hospital Sipitang          
113.    Hospital Tenom            
114.    Hospital Ranau              
115.    Hospital Papar      
116.    Hospital Kinabatangan 
117.    Hospital Kota Marudu 
118.    Hospital Semporna      
119.    Hospital Beluran          
120.    Hospital Tambunan
121.    Hospital Kunak
122.    Hospital Pitas 
123.    Hospital Kuala Penyu

KEMENTERIAN PERTAHANAN MALAYSIA
124.    Hospital Angkatan Tentera Lumut, Perak
125.    Hospital Angkatan Tentera Kem Terendak, Melaka

KEMENTERIAN PENDIDIKAN MALAYSIA
126.    Hospital Universiti Sains Malaysia, Kelantan
127.    Pusat Perubatan Universiti Malaya

 HOSPITAL SWASTA
128.    Ipoh Specialist Hospital, Ipoh
129.    KPJ Damansara Specialist Hospital, KL
130.    KPJ Selangor Specialist Hospital, Shah Alam, Selangor
131.    KPJ Pusat Perubatan Pantai, KL
132.    KPJ Hospital Pakar Ampang Puteri, Selangor
133.    Penang Adventist Hospital, Pulau Pinang




Terima kasih kerana membaca entri ini.
Sila klik Like jika anda suka entri ini.

Monday, 28 May 2012

Our Wonderful Life...!

Untuk gambar yang pertama, saya abadikan gambar masa sambutan birthday my beloved husband... sambutan ni tak la surprise sangat sebab dia dah tau awal-awal... saya cuma surprisekan dia dengan membeli kek kegemaran dia, tu je... mungkin dia tak sangka, ye lah, perut boyot kan masa tu, bila masa pulak nak drive kuar beli kek... tapi saya dah berpakat nak mintak tolong beberapa rakan untuk uruskan hal tu... kebetulan malam birthday dia tu ada majlis makan-makan di Muara Ikan Bakar Port Klang... jadi, dengan bantuan rakan-rakan lain, alhamdulillah semuanya berjalan dengan lancar...

Ahahahaa... macam sambut anniversary la pulak kan...
Anyway, kek yang saya sponsor tu adalah kek yang besar, hehehee...
Masa ni rasa macam loving couple la pulak... Almaklumlah kan sejak kawin dan beranak pinak ni, susah betul nak merasa romantik-romantik gini, betul tak en. hubby? serius je suami saja sejak kawin... kesian saya kesepian... ececehhh~  Raisya mane? Raisya masa ni dijaga dengan Pn. Ainan, tq Ainan...

Untuk gambar yang kedua, saya sisipkan gambar Razeen Areef... hero yang melengkapkan kami sekeluarga... lega saya kerana saya berjaya memberikan pewaris untuk suami saya... saya tau suami saya teringin anak lelaki bila dia melihat sahabat-sahabatnya dianugerahkan anak lelaki, tapi dia diamkan je, huhuhuuu... (naluri seorang isteri..)... Gambar ni diambil dalam kereta pada hari ke-empat kelahiran adik, mase ni on the way nak balik Sepang...

Saya sangat suke dengan gambar ni... walaupun berserabut dengan tilam, bantal dan selimut, kehenseman adik tetap terserlah, cheewaaah~ !

Gambar ketiga, tiada apa title yang sesuai dengan gambar ni, tapi inilah kedua-dua buah hati pengarang jantung saya... kakak dan adik... pelengkap hidup dan penghibur saya dan suami, walaupun kadang-kadang menyerabutkan kepala saya bila datang perangainya yang ntah hape-hape ntah... akan tetapi, saya sangat berbangga dapat melahirkan mereka berdua dengan kudrat saya yang tak seberapa... ummi harap kakak dan adik akan menjadi anak yang baik dan boleh menyumbang kebaikan kepada masyarakat...


Lastly, photo of one happy family.....!



Sekian....

Wonderful Life...!


Terima kasih kerana membaca entri ini.
Sila klik Like jika anda suka entri ini.

Sunday, 27 May 2012

Christina Perri - A Thousand Years

Relaks-kan minda jap... saya sangat suka dengan lagu ni... kali pertama dengar je dah rasa terpikat... dengan melodinya, dengan liriknya yang sangat mendalam... dan saya pernah dedicate-kan lagu ni untuk suami saya pada hari kelahiran dia, dan saya sangat berharap dia memahami maksud yang saya cuba sampaikan melalui lagu ni... almaklumlah, saya ni bukan jenis yang jiwang-jiwang dan pandai nak susun kata-kata... oh ya, birthday dia dah lepas @ 05/04/2012, masa tu saya belum kembali kepada blog ni disebabkan perut yang sangat sarat dan mood yang terbang ntah ke mana... namun, bukanlah itu bermaksud saya akan melupakan birthday dia... sayang, i love you for a thousand years... ok, check it out!



Terima kasih kerana membaca entri ini.
Sila klik Like jika anda suka entri ini.

Mencari Breastpump Yang Sesuai


Gambar di atas menunjukkan jenis-jenis breast pump yang terdapat di pasaran, yang juga menjadimost wanted di kalangan pengguna. Ada yang ingin mencari manual breast pump, ada yang lebih suka mencari single electric breast pump, ada juga yang ingin terus membeli double electric breast pump. Walau apapun, ingin saya ingatkan kepada anda, breast pump bukan kata kunci kepada kejayaan anda untuk menyusukan bayi selama 6 bulan, 12 bulan, 2 tahun atau lebih dari itu. Perkara paling utama adalah: keazaman, semangat, ilmu dan sokongan. Walau bagaimanapun, di sini saya ingin berkongsi dengan anda, bagaimana untuk mencari breast pump yang sesuai dengan kewangan dan situasi persekitaran anda. Harap ia membantu!

Masa

Jika anda mempunyai masa yang amat terhad untuk setiap kali sesi mengepam, atau anda terpaksa menggunakan waktu rehat anda selama 15 minit sahaja untuk mengepam, maka saya mengesyorkan anda double electric breast pump. Anda mempunyai banyak pilihan untuk seperti Ameda Lactaline Dual Breast Pump, Medela Freestyle, Mamivac Lactive Dual Breast Pump, Spectra Double Electric Breast Pump, Ardo Gentle Medical Double Electric Breast Pump dan juga Unimom Forte Breast Pump.

Double electric breast pump adalah breast pump yang paling efisyen digunakan jika anda ingin menjimatkan masa di pejabat atau di mana-mana tempat; selain menjimatkan susu kerana anda akan mengepam dua breast serentak maka tiada lelehan susu yang akan dibazirkan. Selain itu juga, menggunakan double electric breast pump dapat meransang penghasilan susu dengan lebih cepat kerana, apabila kedua-dua belah breast telah dikosongkan semasa sesi pengepaman, otak akan terus meransang untuk persediaan menghasilkan susu yang baru untuk sesi pengepaman yang berikutnya.

Tempat

Jika anda mempunyai bilik pejabat sendiri, mungkin anda akan tidak kisah jika breast pump anda mempunyai sedikit bunyi (bunyi vacuum atau bunyi motor pump itu sendiri, bergantung pada jenis breast pump yang anda beli). Tetapi, jika anda bekerja di workstation yang hanya dibahagi denganpartition antara anda dan rakan sekerja anda, maka adalah lebih baik anda mencari breast pump yang kurang atau tiada bunyi; biasanya ia dilabel sebagai 'Quite Breast Pump'. Jika sekalipun anda mengepam di bilik penyusuan atau surau, anda sudah tentu tidak mahu mengganggu rakan anda yang sedang solat, atau sedang mengepam bersama anda. Anda sendiri sebenarnya memerlukan suasana tenang semasa sesi pengepaman berlangsung supaya pengepaman dan pengeluaran susu menjadi lebih mudah dan lancar, dan bukannya bunyi motor pam yang membuatkan seolah-olah anda sedang melihat orang sedang memotong rumput! Paling penting, apabila anda berada di rumah, bayi anda tidak terjaga apabila anda mengepam di sebelahnya.

Fungsi

Pastikan breast pump anda mempunyai fungsi yang sama ciri seperti hisapan bayi anda (mimics baby suction). Breast pump tersebut perlu ada kitaran suction yang sesuai dan boleh diubahsuai mengikut keselesaan anda. Saya lebih mengesyorkan anda membeli mana-mana Medela breast pump yang mempunyai 2 phase expression kerana Medela technology sememangnya dicipta berdasarkan ciri hisapan bayi; yang mana ia ada Fasa Ransangan (Stimulation Phase) dan Fasa Pengeluaran (Expression Phase). Breast anda akan diransang semasa fasa ransangan ini berlangsung selama 2 minit atau kurang, seterusnya breast akan terus mengeluarkan susu sehingga sesi pengepaman selesai. Ada juga breast pump lain yang sesuai dan disyorkan Pakar Laktasi seperti Spectra 3 Breast Pump, Unimom Forte, Ameda Lactaline Dual Breast Pump, Ardo Gentle Medical Breast Pump, Avent Manual Breast Pump, Safety Plus Breast Pump, Mamivac Easy dan Mamivac Lactive Breast Pump, dan sebagainya. Kesemua breast pump jenis ini mempunyai 'adjustable vacuum level', yang mana anda sendiri boleh mengawal level vacuum untuk tujuan fasa ransangan dan fasa pengeluaran.

Keselesaan dan Kesesuaian

Aspek ini juga merupakan aspek penting dalam pemilihan jenis breast pump. Jika rakan anda sesuai dan selesa memakai Medela breast pump, tidak bermakna anda juga akan merasa selesa menggunakan breast pump tersebut. Sesetengah ibu memiliki breast dan nipple yang sensitive, mudah terluka dan merasa pedih jika mengepam menggunakan breast pump yang kurang sesuai. Oleh itu, saya nasihatkan anda supaya mencuba dahulu breast pump sebelum membeli. Ada banyak kedai penyusuan yang menyediakan breast pump sebagai demo unit untuk anda cuba dahulu sebelum membeli. Awas, maksud saya cuba dahulu sebelum membeli, bukan hanya cuba dan tidak beli! Paling tidak, anda boleh meminjam breast pump rakan atau sedara mara anda untuk melihat keserasian dan keselesaan anda dengan breast pump tersebut. Memang keserasian tidak dapat wujud dalam masa sehari dua, tetapi sekurang-kurangnya anda sudah tahu tentang level vacuum breast pump tersebut selain keselesaan breast jika menggunakan breast shield tersebut semasa pengepaman.

Warranty

'Pentingke warranty ini?'..'Breast pump brand X ini tak mudah rosak kan?'..Itu antara soalan yang saya sering terima bila saya sebut pasal warranty. Kebanyakan customer yang call beranggapan breast pump yang mahal tidak mudah rosak, breast pump murah cepat rosak. Tapi biar saya betulkan anda. Jika anda pikir sebegitu, maka anda salah. Seperti yang saya pernah jelaskan di entry sebelum ini, selagi wujudnya 'Warranty for Factory Defected', maka anda perlu mengambil perhatian tentang isu warranty tidak kira semahal mana breast pump yang anda beli atau brand mana yang anda pilih. Anda tidak akan tahu bila breast pump anda akan rosak, tambahan pula, brand bukanlah 100% faktor penentu atau jaminan untuk breast pump tidak akan rosak atau bila ia akan rosak; kerana jika itu adalah jaminan seperti yang anda fikirkan, mengapa setiap breast pump perlu datang dengan warranty? Dan mengapa ada sesetengah breast pump datang dengan 30 hari warranty, 6 bulan, 1 tahun dan 2 tahun warranty? Saya yakin anda boleh fikir sendiri jawapannya.

Kebolehdapatan Alat Ganti

Ini merupakan antara aspek terpenting sebelum anda membuat keputusan untuk membeli mana-mana jenis breast pump. Saya tahu, ramai iba bapa yang lebih gemar mencari breast pump berdasarkan harga. Tetapi tidak tahu bahawa breast pump yang dibeli itu tidak dijual alat gantinya, jika rosak, anda perlu beli breast pump yang baru, bermakna anda perlu mengeluarkan 'full cost; sekali lagi. Oleh itu, sebelum anda membeli sebarang breast pump, bertanya lah kepada seller tersebut, adakah alat gantinya ada dijual, jika ada, di mana anda boleh membelinya. Tidak mengapa jika seller tersebut tidak menjual alat ganti breast pump, tetapi pastikan alat ganti tersebut sememangnya dijual oleh Authorized Distributor. Jika Authorized Distributor sendiri tidak menjual alat ganti tersebut, tetapi anda membelinya dari seller atau orang perseorangan, maka anda perlu berhati-hati kerana anda mungkin telah membeli alat ganti yang telah digunakan atau bukan original. Sekadar untuk informasi anda, Medela breast pump (semua jenis Medela, made in Switzerland, warranted by Lactaequip), Ameda, Spectra 3, Unimom Forte, Mamivac (manual dan electric), Ardo Medical (single dan double electric), Safety Plus breast pump (manual dan single electric) merupakan breast pump yang mudah dicari alat gantinya.

Kewangan

Terus terang saya katakan, saya telah melihat ramai customer yang tidak tahu membeli breast pump berdasarkan budget mereka. Ya, mungkin credit card anda dapat membantu untuk mendapatkan breast pump idaman, tetapi saya sentiasa mengingatkan customer supaya sentiasa utamakan keperluan, kemudian barulah kehendak. Maksud saya,jika anda ada RM200 sahaja, maka anda boleh memiliki mana-mana jenis manual breast pump. Jangan terlalu cepat setkan minda anda dengan manual breast pump=sakit tangan, lenguh, penat, susah dan sebagainya. Tapi setkan bahawa manual breast pump=permulaan untuk breastfeeding. Anda tidak akan rugi jika hanya bermula dengan manual breast pump, kerana jika sekalipun anda membeli mana-mana electric breast pump, anda akan tetap memerlukan satu manual breast pump sebagai back up atau breast pump ganti di saat electric breast pump anda rosak dan perlu dihantar untuk servis. Begitu juga jika anda hanya mampu membeli single electric breast pump, beli sahaja ikut kemampuan anda. Jika ada rezeki, barulah anda upgrade kepada double electric breast pump. Untuk upgrade, anda tidak perlulah fikir di mana ingin trade in breast pump yang lama, kerana saya lebih galakkan anda untuk menyimpan breast pump tersebut dan jadikan sebagai back up breast pump. Kesemua breast pump amat berguna di saat anda kesusahan. Tetapi, jika anda sememangnya berkemampuan untuk memiliki mana-mana breast pump idaman anda, maka, belilah breast pump tersebut, tetapi pastikan setiap aspek yang saya nyatakan di atas telah dipertimbangkan. 

Kesimpulan

Sebelum anda memilih untuk membeli mana-mana jenis breast pump, anda boleh mempertimbangkan dahulu aspek-aspek di atas sebelum membuat keputusan. Ini sekadar 'guideline' kepada anda sahaja, selebihnya anda boleh fikirkan sendiri. Saya lebih suka bercerita dan menyampaikan kepada customer, kepada anda berdasarkan pengalaman saya kerana saya sendiri belajar dari pengalaman. Saya memulakan breastfeeding journey saya dengan Medela Harmony dan Avent ISIS Manual breast pump. Ya, betapa hectic masa saya untuk mengepam menggunakan manual breast pump dalam kesibukan kerja, tapi saya mampu menyusukan bayi saya selama 8 bulan sehingga saya mengandung anak kedua. Pada saya, breast pump bukan penentu ukur kejayaan saya untuk breastfeed selama yang saya inginkan. Semua bergantung kepada keazaman dan keyakinan diri sendiri!



Terima kasih kerana membaca entri ini.
Sila klik Like jika anda suka entri ini.

Saturday, 26 May 2012

Sebulan Sudah... +tive Dan -tive Breastfeeding

Assalamualaikum...


Genap sudah sebulan Razeen Areef dilahirkan di dunia... bersyukur melihat adik bernafas dengan sempurna... maknanya dah sebulan juga-lah saya breastfeed adik...

Bercakap mengenai breastfeed, saya mula memerah dan menyimpan stok susu seawal dua minggu sesudah kelahiran adik... awal ke? tak le awal sangat kot... maknanya dah dua minggu juga-lah saya mengumpul dan menyimpan stok susu untuk bekalan adik apabila saya kembali bekerja. Setiap hari saya hanya berjaya mengumpulkan 6oz... agak melemahkan semangat saya sebenarnya... tetapi saya mesti positif! bayangkanlah setiap sesi mengepam saya hanya berjaya mendapatkan 2oz, dan maximum saya hanya boleh mengepam 3x setiap hari, apatah lagi adik kuat menyusu, hero la katakan, sekali dia menyusu memang kempis breast saya...

Kadang-kadang perasaan lemah semangat itu datang mengganggu, tapi saya mesti lawan! lebih-lebih lagi mengenangkan khasiat susu ibu yang sangat mahal, dan juga suami yang kerap menaburkan kata-kata semangat, penyusuan ibu harus diteruskan... itu hak setiap anak yang tak patut di sia-siakan...

Sangat berbeza ketika saya menyusukan kakak Raisya, setiap sesi mengepam saya akan mendapat sekurang-kurangnya 6oz, dan kalau didarabkan dengan 3x perahan, saya dah berjaya mengumpulkan 18oz... sebab tu saya kata perkara yang berlaku hari ini melemahkan semangat saya... Tetapi, pemikiran positif saya beranggapan bahawa kuantiti susu yang saya berjaya hasilkan sekarang ini adalah kuantiti keperluan perut anak saya... Terbaca dalam website http://izzahazfar.blogspot.com, saiz perut bayi sangatlah kecil sebenarnya, lebih-lebih lagi di awal kelahirannya... sila rujuk gambar di bawah..


Jadi, saya mesti positif! Pernah juga saya mencuba untuk mengepam lebih dari 3 kali setiap hari, tapi agak rumit, kerana hero saya memang kuat menyusu... kadang-kadang dalam sejam tu mesti adik akan bangun untuk menyusu, jadi susah juga saya nak perah susu...

Kenapa tak perah selepas baby menyusu? saya pernah cuba memerah selepas adik menyusu, tapi hasilnya menghampakan, kerana adik akan menyusu sehingga kosong susu dalam breast saya... jadi, bagaimana pula saya nak mengosongkan breast yang telah dikosongkan dengan sempurna?

Supplement? memang setakat hari ini saya tidak pernah mengambil supplement tambahan seperti yang disyorkan ibu-ibu menyusu yang berjaya iaitu Shaklee. Kenapa? sebab harganya agak mahal, kurang sesuai dengan kemampuan saya... Setakat ini saya hanya mengamalkan makan ulam bebuas, yang dipercayai boleh menambahkan susu ibu, dan minum susu soya organic, di samping minum air masak sebanyak yang mungkin... hasilnya juga tidaklah memuaskan memandangkan kos yang saya keluarkan hanyalah sedikit... lebih banyak kos yang dikeluarkan, lebih banyak la hasilnya, ye dak?

Ulam Pucuk Bebuas
Wah, agak banyak perkataan negatif dalam entri saya kali ini... Kesimpulannya, saya hanya perlu berusaha menguatkan mental dan usaha saya, kerana dengan kemampuan saya yang kecil, saya perlu meminimakan segala-galanya, insyaallah hal ini takkan meminimakan semangat saya untuk menyusukan adik sekurang-kurangnya secara ekslusif 6 bulan... Positif sentiasa!

Feed For World!!


Terima kasih kerana membaca entri ini.
Sila klik Like jika anda suka entri ini.

Friday, 25 May 2012

Bagaimana Penyusuan Bayi Berlaku?

Syarat-syarat penyusuan yang berjaya memerlukan:
  • payudara yang menghasilkan cukup susu
  • bayi yang menghisap dengan berkesan
  • teknik yang betul menentukan kejayaan

Bagaimana penglibatan tindakan hormon dalam menghasilkan susu ibu:

Prolaktin
  • dirembes oleh kelenjar pituitury dan menyebabkan sel kelenjar (alveoli) menghasilkan susu
  • hisapan bayi menyebabkan urat saraf di puting terangsang dan impuls dihantar ke otak.  Kelenjar pituitury merembeskan prolaktin dalam darah menyebabkan payudara menghasilkan susu
  • berfungsi selepas penyusuan dan menyediakan bekalan menghasilkan susu
  • proses ini dipanggil REFLEKS PROLAKTIN

Oksitoksin (hormone of love)
  • dirembes oleh post. pituitary. Bila bayi menyusu, saraf terangsang, hantar impuls ke otak. Kelenjar pituitary merembeskan oksitoksin di dalam darah menyebabkan payudara bertindak pada otot dan memancutkan susu keluar
  • proses ini dipanggil REFLEKS OKSITOKSIN (let down reflecs)
  • membantu mengecutkan rahim dan kurangkan masa pengeluaran darah nifas

Tips nak perbanyakkan susu ialah perbanyakkan direct feeding/memerah/mengepam pada waktu malam kerana waktu itu prolaktin banyak dihasilkan di sebelah malam. Ada di antara kita mengepam semasa waktu bekerja sahaja dan tidak menambah sesi mengepam di rumah. Jika kita perbanyakkan sesi mengeluarkan susu lagi banyak susu baru dihasilkan. Perbuatan suka 'mengumpul susu' sebenarnya tidak elok diamalkan kerana ia akan membuatkan susu semakin kurang kerana kita mengepam apabila payudara bengkak sahaja. Tiada istilah kumpul susu kerana kita seharusnya mengosongkan payudara sekerap mungkin iaitu 3 jam sekali.


Sumber : http://www.mamayangcekal.com/2011/08/bagaimana-penyusuan-bayi-berlaku.html


Terima kasih kerana membaca entri ini.
Sila klik Like jika anda suka entri ini.

Thursday, 24 May 2012

Tips Penyusuan Badan Untuk Ibu Bekerja

Bagaimana untuk meneruskan penyusuan badan apabila kembali bekerja.
Oleh Dr Balkees Abdul Majeed, Pakar Perunding Pediatrik dan Laktasi
Wanita telah sentiasa bekerja, dalam sektor rasmi ataupun tidak rasmi. Jadi, bagaimanakah mereka boleh meneruskan penyusuan badan jika mereka kerja berjauhan atau tidak bersama bayi mereka?
Kebanyakan wanita akan kembali bekerja walaupun masih menyusu badan. Seseorang ibu itu perlu merancang dari awal jika ingin menyusu badan dan bekerja dengan jaya. Ibu perlu selesa dengan penyusuan badan dan yakin dengan bekalan susunya. Ini boleh dicapai dengan menyusu badan secara kerap dan eksklusif (tidak memberi cecair atau makanan lain beberapa minggu sebelum kembali bekerja). Memberi susu tiruan atau formula kepada bayi akan meyebabkan bayi kurang menyusu daripada payu dara, dan bekalan susu ibu berkurangan. Susu badan adalah penting untuk kesihatan ibu dan juga bayi. Artikel 3 siri ini akan membincangkan apa yang si ibu boleh lakukan SEBELUM kembali bekerja.


Sebelum Kembali Bekerja...
Bincangkan rancangan penyusuan badan bersama majikan sebelum kembali bekerja, termasuk apa yang anda perlukan serta bagaimana majikan boleh membantu. Cuti bersalin di Malaysia adalah sekurangnya 60 hari, jadi berunding dengan majikan agar anda boleh berada di rumah selama yang boleh setelah bayi anda lahir. Anda juga boleh berbincang tentang kemungkinan bekerja separuh masa semasa beberapa minggu pertama dan kebenaran untuk 2-3 waktu rehat fleksibel pada hari kerja anda.
Berjumpa penjaga bayi anda. Bincangkan rancangan anda dan cara anda ingin bayi anda disusui semasa anda di tempat kerja. Penjaga bayi perlu faham dan sokong komitmen anda untuk menyusu badan.

• Sesetengah ibu dapat menyusu badan semasa waktu rehat makan tengahari mereka. Adakah anda boleh ke tempat bayi anda atau bayi dibawa ke tempat kerja anda?

• Sesetengah ibu inginkan bayi diberi susu perahan semasa mereka di tempat kerja. Ajar penjaga bayi anda cara menyimpan dan mengendalikan susu badan yang betul. Arahan bertulis akan banyak membantu.

• Ramai ibu suka menyusu badan sebaik sahaja mereka bersama bayi mereka. Penjaga perlu tahu masa anda dijangkakan pulang supaya tidak akan menyusu bayi sejurus sebelum kepulangan anda.
Menyusu bayi semasa ketiadaan anda. Bayi tidak semestinya perlukan botol. Memperkenalkan botol semasa beberapa minggu pertama selepas lahir hanya akan mengganggu penyusuan badan dan menjejaskan pengeluaran bekalan susu yang baik. Terdapat cara lain: dengan cawan, sudu atau cawan penyuap. Jika anda perlukan bantuan dengan kaedah penyusuan ini, hubungi kaunselor penyusuan badan atau pakar pediatrik anda. Namun, jika anda merancang untuk menyusu susu perahan menggunakan botol, mulakan selepas usia 6 minggu bagi mengelakkan keengganan payu dara dan/atau kekeliruan puting. Pastikan anda menggunakan botol yang bebas bisfenol (BPA) kerana terdapat bukti menunjukkan kimia ini boleh mengganggu tumbesaran sihat dan fungsi tubuh bayi anda.
Simpan stok susu perahan. Mula simpan susu badan diperah 2 minggu sebelum kembali bekerja. Minta bantuan si bapa atau orang lain untuk memberi bayi susu perahan. Ini membolehkan bayi mengaitkan penyusuan badan secara langsung dengan ibunya dan susu perahan dengan orang lain.
Pam payu dara untuk tempat kerja. Jika anda merancang menggunakan pam payu dara untuk memerah susu di tempat kerja, pilih pam yang paling sesuai untuk keperluan anda. Berlatih mengepam untuk menyesuaikan diri dengan cara pam berfungsi, masa diambil untuk mengepam dan apa yang anda rasa semasa mengepam.
Perihal pakaian. Pakaian dua lapis atau yang boleh dibuka di hadapan adalah lebih mudah untuk penyusuan badan atau memerah susu. Pakaian bercorak yang boleh dibasuh boleh menyorokkan bahagian yang basah akibat kebocoran susu.
Sesi percubaan. Pilih satu hari untuk cuba melihat keadaan apabila anda kembali bekerja. Sediakan diri dan bayi anda untuk hari tersebut. Susui bayi anda, tinggalkan bersama penjaga, keluar sepanjang hari dan perah atau menyusu seperti mana yang akan anda lakukan apabila kembali bekerja.




Terima kasih kerana membaca entri ini.
Sila klik Like jika anda suka entri ini.

Wednesday, 23 May 2012

Penyusuan dan Ibu Bekerja - Kaedah Untuk Mengecapinya!

Setiap ibu merupakan wanita yang bekerja, samada di luar atau di dalam rumah. Jarang orang lain sedar bahawa wanita mempunyai tanggungjawab produktif (bergaji dan tidak bergaji) dan reproduktif (beranak dan penyusuan ibu). Kedua-dua tanggungjawab ini merupakan aspek penting dalam kehidupan wanita dan boleh digabungkan.
Melahirkan dan menyusukan anak sendiri merupakan suatu pengalaman yang indah, berbaloi dan sememangnya boleh digabungkan dengan perkerjaan sepenuh masa. Jika ibu-ibu mempunyai pengetahuan, kemahiran, keyakinan, sokongan pakar kesihatan dan ahli keluarga untuk membuat keputusan yang terbaik untuk dia dan bayi, maka penyusuan menjadi suatu pengalaman yang memuaskan hati si ibu.
Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menyarankan agar ibu-ibu mengamalkan penyusuan eksklusif buat 6 bulan yang pertama kehidupan bayi untuk mendapatkan kelebihan kesihatan dan perkembangan yang optimum. Penyusuan juga patut disambung, bersama-sama dengan pengenalan makanan pelengkap, sehingga umur 2 tahun.

Buku Panduan ini boleh didapatkan di kedai buku ataupun di beli secara online. Banyak info-info yang bermanfaat jika anda benar-benar ingin menyusukan anak secara eksklusif.
PS: Saya tidak pernah membeli buku ini... ^_^

Bagaimana untuk menggabungkan kerja dan penyusuan ibu?
Mula menyusu pada jam pertama selepas bersalin, dan setiap dua jam pada waktu siang dan sebelum pukul 12 malam, dan setiap 3 jam selepas pada tengah malam. Menyusu bayi anda sepuasnya pada satu payu dara, dan penyusuan seterusnya selepas 2-3 jam pada lagi satu payu dara. Pastikan posisi bayi adalah betul (bayi meniarap pada tepi dan mukanya menghadap payu dara) dan pautan hisapan yang baik (bayi menghisap pada puting dan kirakira 1 inci pada areola untuk mengelakkan kesakitan puting).

Sokongan dari suami sangat penting dalam membina emosi ibu yang ingin menyusukan anak secara eksklusif.


  • • Berlatih mencapai kesempurnaan. Mula berlatih memerah dan menyimpan susu ibu dua minggu sebelum kembali bekerja. Perah dan beku satu pek susu ibu sehari agar anda akan memiliki 14 pek susu ibu sebelum anda mula kerja. Jumlah susu biasanya agak sedikit pada peringkat permulaan tetapi akan semakin bertambah selepas beberapa percubaan.


  • • Menyambung memerah susu bila mula bekerja. Perah pada pukul 7 pagi, 9 pagi, 1 petang, 5 petang dan 8 malam agar mempunyai simpanan susu agar bayi mempunyai susu untuk hari berikutnya.


  • • Buat pilihan anda. Anda boleh memerah susu menggunakan tangan atau pam payu dara manual atau elektrik. Pam elektrik dengan kit pengepaman kembar mungkin lebih cepat, tetapi ia lebih mahal. Memerah dengan tangan pula adalah cara yang lebih murah dan kurang menyakitkan payu dara. Tidak kiralah apa jua cara dipilih, pastikan ianya selesa dan memudahkan anda.


  • • Beritahu majikan anda. Beritahu majikan anda tentang keperluan anda. Tempat kerja yang mesra ibu adalah penting bagi wanita yang mengamalkan penyusuan ibu. Ini termasuk tempat untuk memerah dan menyimpan susu ibu, waktu rehat untuk penyusuan ibu dan persekitaran yang membantu.


  • • Membuat persediaan. Anda mungkin memerlukan peti ais untuk menyimpan susu jika kerja anda memerlukan anda ke sana ke mari. Ada baiknya jika anda memakai pad menyusu jika tiada masa untuk memerah susu daripada membiarnya meleleh keluar dan membasahkan pakaian anda. Anda juga boleh menyilangkan tangan dan menggunakan penumbuk tangan untuk menekan pada puting dan payu dara untuk menghentikan pengaliran susu.


  • • Letakkan tarikh pada susu ibu yang disimpan dalam peti sejuk beku dan nyahbekukan beberapa paket pada malam sebelumnya untuk digunakan pada keesokan hari. Pastikan anda sentiasa mempunyai senarai untuk perkara-perkara yang perlu dilakukan.


  • • Pengurusan masa yang baik. Sememangnya penting untuk meluangkan masa berkualiti bersama keluarga, terutama sekali bersama bayi dan pasangan anda. Hubungan yang erat menjamin rumahtangga yang sihat. Maka, tentukan keutamaan anda dan jika perlu, sediakan satu jadual.


  • • Dapatkan sokongan yang anda perlukan. Minta ahli keluarga dan rakan-rakan untuk memberi bantuan tambahan semasa anda menyusu ibu. Bapa juga perlu memainkan peranan mereka dengan memberi sokongan emosi kepada ibu yang menyusu.


Sumber : http://www.mypositiveparenting.org/bm/cn_breastfeeding.html


Terima kasih kerana membaca entri ini.
Sila klik Like jika anda suka entri ini.

Langkah-langkah Penyusuan Susu Ibu

Langkah-langkah Penyusuan Susu Ibu
Penyusuan susu ibu adalah berkenaan pemakanan permulaan
terbaik dan menjalin hubungan dengan bayi yang paling baik.
Panduan bergambar yang dimuatkan dapat membantu anda memulakannya. Terdapat
juga tip tentang cara untuk mengeratkan perhubungan dengan bayi.

1. Posisi penyusuan yang baik
Menyusu dalam posisi yang salah boleh menyakitkan anda dan juga mengecewakan bayi. Berikut adalah cara yang betul:
  • Sentuh bibir bayi dengan hujung puting sehingga dia membuka mulutnya.
  • Biarkan dia membuka luas mulutnya untuk memenuhi sebahagian besar areola (bahagian berwarna coklat).
  • Gerakan rahang dan bunyi tegukan memastikan yang bayi menyusu dalam posisi yang betul.
  • Bayi akan berhenti menyusu bila kenyang. Jika bayi masih menyusu walaupun susu sudah berhenti mengalir, masukkan hujung jari kelingking anda di hujung mulut bayi untuk menghentikan hisapan.
2. Refleks ‘let-down’ atau pancutan susu
Refleks ‘let-down’ adalah rasa berdenyut yang menandakan aliran hangat susu sebaik sahaja bayi telah berada pada posisi penyusuan yang betul. Jika anda tidak mengalami rasa ini, ia mungkin disebabkan oleh gangguan, tiada ruang untuk bersendirian, rasa malu atau cemas tentang penyusuan susu ibu, letih atau sakit.
3. Pilih posisi yang selesa
Dapatkan posisi yang membuat anda dan bayi rasa selesa. Tubuh bayi haruslah rapat ke tubuh anda dan mukanya bertemu dengan payudara anda. Mulutnya haruslah berhampiran dengan puting dan kepala, leher dan belakangnya perlulah dalam keadaan lurus. Belakang badan anda juga perlulah tegak, jangan membongkok. Gunakan bantal untuk bersandar, jika perlu.
Posisi dakapan
Ini merupakan posisi klasik dan menjadi kegemaran kebanyakan ibu. Ia membolehkan perut bayi dan perut anda bertemu supaya anda tidak perlu memusingkan kepalanya untuk menyusu.
  • Kepala bayi berehat di dalam dakapan anda.
  • Sokong belakang badan dan punggung bayi.
  • Lengan bayi perlu berada di bahagian sisinya.
Posisi ‘football hold’
Posisi ini sangat sesuai jika anda baru pulih daripada pembedahan ‘Cesarean’, memiliki payudara yang besar, menyusukan bayi pramatang atau bayi yang kecil saiznya atau menyusukan anak kembar pada waktu yang serentak.
  • Sokong kepala bayi dengan tangan.
  • Gunakan bantal untuk menyokong belakang badan bayi.
Posisi berbaring
Cuba posisi ini apabila anda dan bayi rasa letih. Jika anda baru pulih daripada pembedahan ‘Cesarean’, ini mungkin satu-satunya posisi yang boleh anda cuba pada beberapa hari pertama.
  • Sokong kepala anda dengan lengan.
  • Sokong bayi anda dengan lengan atas
4. Beralih payudara
Jika boleh, berikan bayi menyusu dari kedua-dua belah payudara setiap kali menyusu. Susukan bayi pada satu payudara sehingga dia berhenti menghisap. Angkat bayi, sendawakannya dan alihkannya ke payudara sebelah dan teruskan menyusu sehingga dia kenyang. Untuk penyusuan yang berikutnya, mulakan pada payudara yang terasa sarat dengan susu.
Sendawakan bayi
Sendawakan bayi setiap kali selesai penyusuan. Dia mungkin termuntah susu, jadi pastikan anda menyediakan tuala. Jika dia tidak sendawa selepas 30 saat, dia mungkin tidak perlu disendawakan.
  • Letakkan bayi di bahu anda.
  • Gosok atau tepuk perlahan belakang badannya.
Jalinan Hubungan Dengan Bayi
Anda boleh menjadikan setiap sesi penyusuan sebagai suatu pengalaman bermakna melalui suasana yang betul dan penuh perasaan bersama-sama dengan si manja. Lebih penting lagi adalah interaksi dengan si manja yang berkualiti semasa menyusukannya. Berikan sentuhan kasih sayang kepadanya agar si manja rasa dihargai dan selamat, lalu meningkatkan harga diri dan keyakinannya.
Sumber : http://www.mypositiveparenting.org/bm/cn_breastfeeding.html


Terima kasih kerana membaca entri ini.
Sila klik Like jika anda suka entri ini.