Assalamualaikum...

Terima kasih kerana mengunjungi blog ini.
Kami adalah penjual Cloth Diapers dan menawarkan harga serendah RM18/Pcs.
Jika anda berminat dan ingin mengetahui lebih lanjut,
anda boleh lihat jenis-jenis Cloth Diapers yang kami jual di bahagian kanan blog ini.
Anda juga boleh hubungi 019-3535514 (Adah) atau 019-3474267 (Shah).
Pertanyaan juga boleh diajukan melalui SMS atau E-Mail :
nursyahadah.af@gmail.com

Beberapa produk lain juga akan muncul dari masa ke semasa.
Jadi, jangan ketinggalan untuk mendapatkan update dari blog kami.
Terima kasih.

Tuesday, 2 October 2012

PURE MARINE COLLAGEN




APAKAH ITU KOLAGEN ?


Kolagen adalah satu nama yang sangat popular yang sering dikaitkan dengan kesihatan dan kecantikan. Terdapat banyak keluaran yang menggunakan kolagen sebagai daya tarikan kerana ia telah terbukti berkesan untuk menjadikan kulit pemakainya kelihatan gebu, anjal dan bersinar.

Mengapa kolagen begitu penting bagi tubuh kita ?

Kolagen merupakan protien yang dibina oleh 3 rantaian asid-asid amino berbentuk “helix” yang menjadikan ia serat yang sangat kukuh bagaikan seutas wayar keluli tetapi elastik. Ciri-cirinya seperti gam atau simen itu pula menjadikan tulang rangka dan tulang rawan lebih kukuh dan kuat tetapi sangat elastik. Kemerosotan jumlah kolagen di dalam tulang boleh membawa kepada kerapuhan tulang atau dipanggil “osteoporosis”. Begitu juga pada tulang rawan, kekurangan kolagen akan menjurus kepada radang atau “osteoarthritis”.


ALAMI KEHEBATAN KOLAGEN ASLI 100% (IBU KOLAGEN MENTAH ASLI)



TAHUKAH ANDA ???? KEBANYAKAN PRODUK YANG BERASASKAN COLLAGEN YANG KITA TENGOK ADA DALAM KOPI ,DALAM SKIN CARE,DALAM KRIM SEMUANYA TELAH DICAMPURKAN DENGAN COLLAGEN MENTAH, TETAPI IANYA TELAH DI PROSES. KHASIATNYA MASIH ADA, NAMUN KHASIATNYA TIDAK SEHEBAT SEPERTIMANA YANG KITA AMBIL TERUS DARI SUMBER ALAM SEMULAJADI... JOM TRY… MEMANG BERKESAN!


MEMPERKENALKAN : 

PURE MARINE COLLAGEN! 
PRODUK TERBARU SAYANG UMMI SHOPPE! 







KOLAGEN MENTAH ~ DARI SUMBER RUMPAI LAUT SEMULAJADI

100% asli, belum diproses, bebas kimia/racun/pewarna/pengawet/steroid/perisa, hanya di keringkan sahaja.  ia adalah kolagen mentah.. 100% asli dan belum diproses, tiada campuran bahan-bahan lain. Ia bukanlah dalam bentuk serbuk, sebaliknya ia adalah tumbuhan marin dari laut yang telah dikeringkan, ia sangat kaya dengan kolagen, dan yang paling penting tiada bahan kimia langsung. Juga, tiada side effect yang buruk melainkan kulit makin licin, cerah, tegang dan cantik.





ANDA MAHU PRODUK KESIHATAN YANG HEBAT INI??


DAPATKAN DARI KAMI SEGERA! 

HANYA RM35 RM30 SEBUNGKUS!

HUBUNGI :

019-3535 514 (ADAH) 

019-3474 267 (SHAH)


PEMBELIAN DENGAN KUANTITI YANG BANYAK AKAN MENDAPAT HARGA YANG ISTIMEWA! JADI, APA TUNGGU LAGI? CEPAT DAPATKAN KOLAGEN INI!

**ANDA INGIN MENJADI PENGEDAR? SILA HUBUNGI KAMI SEGERA! KAMI MENERIMA SMS DAN EMAIL JUGA! MUDAH BUKAN? APA TUNGGU LAGI! INILAH PELUANG ANDA UNTUK MENJANA DUIT!




Thursday, 6 September 2012

AVAILABLE DESIGN! Printed Cloth Diapers




AVAILABLE DESIGN!



QQ BABY (PRINTED) CLOTH DIAPERS


RM20/PC (10PC>>)

FREE POSTAGE : SEMENANJUNG
+ RM10 : SABAH / SARAWAK


Lebih banyak anda membeli, lebih jimat!

- SAIZ : BOLEH LARAS (S, M, L)
- UNTUK BERAT 3KG HINGGA 15KG
- LAPISAN LUAR DIBUAT DARI MATERIAL MINKY YANG DILAPISI DENGAN MATERIAL PUL SEBAGAI KALIS AIR.

- 2 INSERT MIKROFIBER



BERMINAT BOLEH PM INBOX

EMAIL : nursyahadah.af@gmail.com

TEL: 019-3535514 (ADAH) @ 019-3474267 (SHAH)


Cars

Pink Love

Green Angry Birds

Animals

Green Panda

Emotions

Goleden Flower

Ship

Yellow Blue Circle

Blue Angry Birds

Red Melody

Aeroplane


Selamat Menjamu Mata!


UPDATE : 06 / 09 / 2012



Tuesday, 4 September 2012

AVAILABLE DESIGN! Minky Cloth Diapers




AVAILABLE DESIGN!



QQ BABY (MINKY) CLOTH DIAPERS



RM20/PC (10PC>>)



FREE POSTAGE : SEMENANJUNG
+ RM10 : SABAH / SARAWAK



Lebih banyak anda membeli, lebih jimat!



- SAIZ : BOLEH LARAS (S, M, L)
- UNTUK BERAT 3KG HINGGA 15KG
- LAPISAN LUAR DIBUAT DARI MATERIAL MINKY YANG DILAPISI DENGAN MATERIAL PUL SEBAGAI KALIS AIR.
- 2 INSERT MIKROFIBER



BERMINAT BOLEH PM INBOX



EMAIL : nursyahadah.af@gmail.com



TEL: 019-3535514 (ADAH) @ 019-3474267 (SHAH)

Moo Cow

White Moo Cow

Leopard Print

Pink Leopard

Small Giraffe

Orange Spackles

Green Star

Brown Moo Cow

Blue Snow Flakes

Soldier

Black Polka Dot

Black Spackles

White Red heart

2 Blue Dot

Zebra

2 Pink Dot

Yellow Green Circle

Purple Pink Circle

Mysterious

Blue Green Circle

Green Circle

Red Heart

Rabbit

Mickey Head

Selamat Menjamu Mata!


UPDATE : 04 / 09 / 2012





Monday, 30 July 2012

Kenapa Perlu Guna Cloth Diapers??

KENAPA PERLU GUNA CLOTH DIAPERS (LAMPIN KAIN) ???


Antara sebab yang utama ialah :


1. Guna material kain semulajadi (cotton). Cotton merupakan jenis kain yang paling semulajadi untuk diletakkan pada kulit bayi. Tiada gel atau bahan kimia lain.


Kalian tahu tak bagaimana Disposable Diaper bekerja? Tahu tak apa yang ada di dalamnya? Tentulah kita tidak tahu, sebab takde bahan2 ramuan tertulis pada pembungkusnya. Ok, cuba ini ; potong diaper itu kepada 2 bahagian. Tuangkan air pada 1 bahagian dan lihat apa yang berlaku. Terdapat kristal2 kecil yang akan bertindak balas dan berubah kepada bentuk gel setelah ia terkena pada air tadi. Gel ni akan menyimpan air kencing dan juga menyerap segala lembapan semulajadi pada kulit baby. Akibat darinye, kulit baby mudah terkena ruam / kerengsaan kulit.

Apa kandungan untuk hasilkan Disposable Diapers?? 


Lihatlah fakta yang menakutkan ini:


* Dioxin - bahan yang terhasil dari proses pelunturan. Kertas yang digunakan bagi menghasilkan lampin pakai buang perlu dilunturkan supaya nampak putih dan bersih. Dioksin merupakan toksin bersifat karsinogen (menyebabkan kanser). Penggunaannya telah dilarang dibanyak negara, tetapi tidak termasuk USA.



* Sodium polyacrylate - Bahan ini dimasukkan ke dalam lampin pakai buang untuk membuatnya menyerap dengan banyak. Ia akan bertukar kepada gel apabila basah. Ia boleh menyerap 200-300 kali beratnya dalam air, dan membendungnya dalam bentuk gel bergetah. Ia boleh menyebabkan kulit bayi menjadi kemerah-merahan sekiranya lampin lambat ditukar. Dalam kes alahan kronik, ia boleh menyebabkan muntah-muntah, demam serta jangkitan kuman. Gel ini tidak lagi digunakan dalam pembuatan tampon wanita sejak 1995 kerana dikaitkan dengan Toxic Shock Syndrome.


* TRIBUTYL TIN (TBT) - Dilabel sebagai environmental pollutant dan sangat toksik. Ia boleh menganggu sistem hormon dan imunisasi badan.

* CRUDE OIL - Satu cawan penuh 'crude oil' telah digunakan untuk menghasilkan satu dispo diaper. Crude oil tu macam petroleum.


2. Alam persekitaran kita terjaga dan terpelihara. Seorang bayi akan menggunakan sehingga 7,000 disposable diapers atau pun 80 cotton diapers. Satu dispo hanya akan dipakai selama 2 jam atau paling lama 4 jam (ada ke yg lebih lama dari itu???!) Bayangkan bahan yang telah digunakan hanya untuk membuat bahan yang akan dipakai untuk 2 jam (atau lebih??). Dan fikirkan juga di mana akhirnya dispo itu??


Sehelai lampin pakai buang mengambil masa sehingga 500 tahun untuk mereput dengan sendirinya. Bayangkan berapa tahun semua Disposable Diapers yang anak kite pakai akan lupus dari permukaan bumi ini? Ingat, bumi ini bukan diwarisi dari nenek moyang kita. Tapi dipinjam dari anak cucu kita. 



3. Kurangnya ruam dan gatal. Sebabnya tiada lagi berlaku tindak balas bahan kimia terhadap kulit baby. Lebih lama dispo dipakai, lebih senang ruam gatal berlaku!! Perkara ini jarang berlaku apabila menggunakan CD sbbnya bila dah basah, baby pun rasa tak selesa lagi.. Kena tukar CD baru.

4. Senang utk digunakan. Betul!! Kalau dulu ye la. Nak kena ada pin, seluar getah, masa untuk lipat kain lampin tu. Tapi sekarang, rekaan baru dan moden yang sangat memudahkan dan menyenangkan. Tahap serapan pun lebih baik dan setanding DD!! Sangat mudah dibasuh dan mudah kering kerana ia diperbuat dari kain yang ringan, lembut, selesa dan mempunyai pengudaraan yang baik untuk kulit baby. 

5. Anak kita akan cepat belajar buang air sendiri.. kerana mereka boleh merasakan kebasahan pada diaper apabila ia sampai ke tahap 'maksima'. Baby yang menggunakan CD juga akan lebih cepat membezakan antara basah dan kering kerana walau pun bahagian dalam CD (fleece) ini sentiasa kering dan selesa, masih ada kedinginan semulajadi berbanding DD. Menurut satu artikel di dalam Wall Street Journal, bayi yang memakai DD memakai lampin sehingga umur 36 hingga 42 bulan (3-4tahun), sedangkan bayi yang memakai CD masanya lebih singkat iaitu sehingga setahun lebih awal. Ini sangat menjimatkan kerana anak kita akan cepat belajar membuang air sendiri di tandas.

6. Kesuburan.  Laporan dari German dan England mengatakan bhw terdapat hubungkait di antara penggunaan dispo dgn kesuburan pada budak lelaki (bilangan sperma berkurangan).


7. DD juga dikaitkan dengan Asma (lelah).



8. Kain lampin sangat menjimatkan!! Anda akan berjimat sehingga RM3500 apabila menggunakan Cloth Diapers. Memanglah masa bayi baru lahir, dispo sgt murah (taktik pengeluar DD menarik perhatian anda), tapi ia akan bertambah mahal apabila anak kita membesar.

Penggunaan DD merupakan kos berterusan dan sangat mahal, lebih-lebih lagi bagi keluarga yang mempunyai lebih dari seorang anak kecil yang memakai lampin.


Penjimatan kos dengan menggunakan CD dapat dilihat dalam perbandingan di bawah:


                                                       Kos bagi lampin pakai buang (DD)
Si manja menggunakan 7 DD sehari pada kos RM0.60 setiap satu (kos standard DD)



RM0.60 X 7= RM4.20 sehari
RM4.20 X 365 hari= RM1533 setahun

RM1533 X 3 = RM4599 untuk 3 tahun
[3 tahun purata usia si manja pandai ke tandas sendiri]

Kalian perlu mengeluarkan jumlah wang yang sama untuk anak yang kedua, ketiga dan seterusnya...

BANDINGKAN!

Kos menggunakan lampin kain moden (CD)
Untuk kemudahan, sekurang-kurangnya 12 helai diperlukan.

Sehelai lampin (CD) : RM18 (paling murah untuk 2 insert di Sayang Ummi Shoppe)
Beli 12 helai : 12 x RM18 = RM216
Beli 24 helai : 24 x RM18 = RM432.00 sahaja
[lebih banyak lampin, lebih tahan lama kerana lambat lusuh]

Kos ini akan kekal sepanjang 3 tahun dan boleh menggunakan lampin yang sama sekiranya ingin menambah cahaya mata yang baru :)

Penjimatan : RM4599 (DD) - RM792 (CD) = RM4167!!!



Saya sudah menikmati penjimatan hebat ini..
Anda...bila lagi???









Terima kasih kerana membaca entri ini.
Sila klik Like jika anda suka entri ini.

Friday, 27 July 2012

Raisya Adira Demam...

Raisya Adira demam... dah 3 hari, masih selsema, batuk... suhu badan turun naik... yang pastinya perangai semakin menjadi2, aduhaiii anak daraku...




Terima kasih kerana membaca entri ini.
Sila klik Like jika anda suka entri ini.

Monday, 23 July 2012

Kenali 6 Jenis Material & Fabrik Cloth Diapers

Tahukah anda dengan jenis-jenis material atau fabrik yang digunakan untuk cloth diaper? Bukan semua jenis cloth diapers itu sama. Jika anda tertanya-tanya mengapa ada jenis cloth diapers mahal harganya, dan ada pula yang murah, kita boleh menilai dengan mengetahui jenis material yang digunakan untuk menghasilkan cloth diaper tersebut.
Sebelum membeli sesuatu jenama atau jenis cloth diapers, tanyakan dan pastikan dahulu dengan penjual tentang material cloth diaper. Ini adalah penting kerana beraneka jenis material mungkin memerlukan cara penjagaan dan pembasuhan yang BERLAINAN. Sepatutnya juga, para penjual cloth diaper perlu memberi jawapan kepada soalan-soalan ini kepada pembeli:
  • Apakah material yang digunakan untuk cloth diaper (lapisan dalam/luar/material asas?)
  • Apakah material inserts yang digunakan?
  • Bagaimanakah cara untuk basuh pertama kali sebelum digunakan (prewash)?
  • Apakah teknik penjagaan/pembasuhan yang khusus untuk cloth diaper jenis ini?
Kita mungkin pernah dengar tentang microfiber, cotton, bamboo, fleece dan sebagainya semasa pencarian cloth diapers. Mari kita menjengah lebih mendalam mengenai jenis-jenis material dan fabrik yang lazim digunakan, bersama dengan kelebihan dan kekurangan masing-masing:

1) PUL (POLYURETHANE LAMINATE)

Diperbuat dari kombinasi kapas, polyester atau kapas/ campuran poly. Bahan ini digunakan sebagai lapisan luar kalis air cloth diaper seperti untuk pocket diapers, AIO/AI2 dan juga diaper cover.
  • Kelebihan: “Breathable” (bukan seperti lapisan plastik yang tiada pengudaraan).

2) FLEECE/MICROFLEECE


  • Material sintetik ini (100% polyester) amat biasa digunakan sebagai lapisan dalam pocket diaper, AIO/AI2 dan diaper cover. Diaper liners juga ada diperbuat daripada fleece (untuk diletakkan di atas cloth diaper sebagai lapisan “stay dry” dan untuk menyenangkan pembuangan air besar bayi dari CD).
  • Fleece ada pelbagai kualiti. Kualiti paling bagus adalah “Polar Fleece”.
  • Kelebihan: Amat lembut untuk digunakan atas kulit bayi, berkebolehan untukmenarik air ke lapisan bawah secara efektif dan menjadikan kulit bayi kekal kering semasa memakai cloth diaper (wicking properties), “breathable”, senang dicuci, cepat kering, “stain-resistant”.

3) MICROFIBER


  • Material ini lazim digunakan sebagai inserts, dan ianya adalah kombinasi polyester dan polyamide (bahan sintetik). Fabrik ini seperti fabrik yang digunakan untuk membuat tuala mandi.
  • Kelebihan: Agak murah, senang didapati, mempunyai daya serapan yang bagus, berupaya menyerap cecair dari permukaan kulit dengan pantas berbanding material lain (wicking properties).
  • Kekurangan: Tidak boleh digunakan terus ke atas kulit bayi kerana akan menyebabkan masalah kekeringan (kerana ianya menyerap cecair dengan pantas), material sintetik ini tidak terbiodegradasi (non-biodegradable).

4) BAMBOO



  • Bahan diperbuat dari tanaman bamboo ini semakin popular untuk pembuatan cloth diapers. Ianya digunakan sebagai material asas cloth diaper seperti fitted diaper, lapisan dalam pocket diaper dan juga sebagai insert.
  • Kelebihan: Fabrik yang “breathable” (sejuk untuk pemakaian di cuaca panas), lembut, berupaya menyerap lebih cecair berbanding microfiber (lebih sesuai untuk penggunaan waktu malam), mempunyai sifat anti-bakteria semulajadi, bahan yang semulajadi,  mesra alam sekitar dan “sustainable” (bamboo tidak menggunakan pestisid, senang & cepat ditanam).
  • Kekurangan: Memerlukan “prewash” yang lebih kerap (lebih 6 kali) sebelum digunakan untuk memastikan daya serap yang tinggi, sewaktu prewash juga tidak boleh dibasuh dengan fabrik lain, harga yang lebih mahal.

5) HEMP


  • Diperbuat daripada kayu tanaman hemp. Lazim digunakan sebagai bahan asas untuk fitted diaper, lapisan atas pocket diaper dan sebagai insert.
  • Kelebihan: Tahan lasak, berkebolehan untuk menjadi lebih lembut selepas penggunaan berterusan, daya serap yang lebih tinggi berbanding microfiber (lebih sesuai untuk penggunaan waktu malam), bahan yang semulajadi (lebih environmental), mempunyai sifat anti-bakteria semulajadi, sesuai untuk pemakaian di cuaca sejuk ataupun panas.
  • Kekurangan: Memerlukan “prewash” yang lebih kerap untuk membuang “natural oils” yang ada di dalamnya, agak lambat untuk dikeringkan, lebih sukar didapati di Malaysia, harga yang jauh lebih mahal.

6) WOOL



  • Material semulajadi daripada kulit biri-biri ini amat sesuai sebagai bahan diaper covers atau soakers (shorties/longies). Bahan ini juga selalu digunakan untuk membuat baju sejuk (sweater).
  • Kelebihan: Fabrik yang amat “breathable” (sesuai untuk bayi semasa cuaca panas dan juga sejuk), boleh digunakan berulang kali tanpa dibasuh, lanolin dalam wool mempunyai “repelling properties” (boleh memansuhkan air dari kulit bayi dengan cekap).
  • Kekurangan: Memerlukan penjagaan yang khusus, perlu di-lanolize semula untuk mengembalikan daya serap dan “repelling properties”, agak sukar didapati di Malaysia (biasanya perlu dibeli dari luar negara), harga yang mahal.
Sekarang anda sudah lebih mahir tentang fabrik-fabrik cloth diaper bukan? Jangan lupa gunakan info-info ini semasa proses pembelian cloth diapers anda kelak!


Terima kasih kerana membaca entri ini.
Sila klik Like jika anda suka entri ini.