Assalamualaikum...

Terima kasih kerana mengunjungi blog ini.
Kami adalah penjual Cloth Diapers dan menawarkan harga serendah RM18/Pcs.
Jika anda berminat dan ingin mengetahui lebih lanjut,
anda boleh lihat jenis-jenis Cloth Diapers yang kami jual di bahagian kanan blog ini.
Anda juga boleh hubungi 019-3535514 (Adah) atau 019-3474267 (Shah).
Pertanyaan juga boleh diajukan melalui SMS atau E-Mail :
nursyahadah.af@gmail.com

Beberapa produk lain juga akan muncul dari masa ke semasa.
Jadi, jangan ketinggalan untuk mendapatkan update dari blog kami.
Terima kasih.

Tuesday, 6 September 2011

Sejarah Telefon Bimbit Saya

Assalamualaikum...

Selamat Hari Raya kepada semua bloggers... dah terlalu lama saya tak update my blog disebabkan virus kemalasan yang telah menular dalam setiap urat tubuh badan... sebenarnya sekarang ni pun saya masih malas, dek kerana mood hari raya yang belum habis, tapi cuba gak gagahkan tangan untuk menaip pengisian blog ni... karang bloggers-bloggers tengok blog saye asyik tak update je, bosan lak kang, kang dah takde orang nak jenguk blog saya ni...

sementara menunggu gambar-gambar raya sampai ke tangan saya sepenuhnya, saya teringin nak upload gambar-gambar handphone yang saya pernah gunakan sepanjang hidup saya setakat ni... memula nak kumpul gambar-gambar handphone tu, jenuh la nak ingat balik handphone apa yang saya penah pakai dulu... tapi bila fikir-fikir balik, semua handphone tu sangat berjasa kepada saya, tak balik tau saya lupakan macam tu je... jadi, sebagai penghargaan kepada handphone-handphone saya yang sangat berjasa tu, saya sematkan gambar-gambarnya di kotak memori blog Sayang Ummi... cekidaut gambar-gambar handphone saya yang cikai-cikai ini... ekekekeee~


Handphone pertama, NOKIA 5110, besar gabak tu handphone ni, macam botol air... berat pulak tuh... handphone ni abah bagi saya masa saya mula-mula masuk asrama... kesudahan handphone ni, saya baling-baling bagi rosak, sebab saya nak mintak handphone baru yang lagi best dari abah, heheheeee~


Handphone kedua, KYOCERA TG200... handphone ni saya dapat lepas saya rosakkan handphone NOKIA 5110 tu ha, ekekekee~ abah gak yang bagi handphone ni... Kyocera TG200 ni tak la canggih sangat pun, tapi ia sangat-sangatlah ringan macam mainan... saya tak ingat lak kesudahan handphone ni camne, tapi yang pasti ia memang dah lenyap dari pandangan saya...



NOKIA 3310, handphone ketiga saya... masa saya pakai ni, tengah gelamer handphone ni, zaman bila pun saya tak ingat, tapi memang tengah gelamer lah time tu, sume orang pakat-pakat nak beli handphone ni... sekarang tak de dah jual kat kedai... sejarah handphone ni saya beli setelah saya dapat duit dari makcik saya sebanyak RM250, masa tu saya jaga anak-anak dia 5 orang masa dia tengah berpantang anak yang ke-6... dapat la upah sikit... pastu saya tambah sikit duit saya, dapat la beli handphone ni... kesudahan handphone ni, saya pinjamkan kepada kawan baik saya, sampai ke Mesir dia bawak handphone saya menjelajah... alih-alih bila dia balik sini, saya nampak dia dah pakai handphone lain... dan saya pun tak lah pernah bertanya ke mana perginya handphone yang pernah saya pinjamkan... demi-mu sahabat... isk~ isk~


Ok, handphone ke-4, NOKIA 8250, atau lebih mesra dipanggil NOKIA BUTTERFLY... saya beli handphone ni pakai duit kumpul sendiri dari duit belanja bulanan yang abah bagi saya... saya beli di Parit Buntar, Perak... sebab saya beli handphone ni adalah kerana saya tengok mak saya pakai handphone ni, kecik, cute dan comel... so, saya sambar la sebijik... Kesudahan handphone ni saya trade-in dengan handphone NOKIA 3100..


NOKIA 3100 ni handphone ke-5 saya... masa saya beli ni tengah gah keluar handphone poliponik ringtone, camne nak eja poliponik tu pun saya tak reti, reti menyebutnya aje... handphone ni saya beli dengan harga RM500 lebih, 'lebih' tu saya tak ingat dah berapa... saya beli di bagan Serai, Perak. kesudahannya? masih belum berkesudahan lagi... handphone ni masih ada di tangan saya sampai sekarang, saya tak tau kenapa saya sayang sangat handphone ni, dari saya beli pada tahun 2004, sampai la sekarang 2011... amek kau, berapa tahun lama tu saya jaga handphone ni... satu hal yang saya suka tentang handphone ni, ia tahan lasak! berapa kali dah saya jatuhkan, siap pernah terpijak, tercampak, macam-macam lagi la... tapi dia masih nak hidup untuk saya, hehehehee~ walaupun handphone ni dah tak sekuat dulu, saya tetap sayang dan pakai hingga sekarang....


Sony Ericsson K300I, handphone truetone pertama saya... memang sangat berbangga masa membeli handphone ni, sbb saya adalah di antara orang-orang terawal yang memiliki handphone truetone... saya beli di Tanjung Sepat, Banting... handphone ni kesudahannya saya trade-in dengan handphone NOKIA 6131...


tadaaa!! ni la NOKIA 6131, handphone saya yang ke-8... masa ni memang saya teringin sangat nak handphone lipat, terus la sambar yang ni... memang cun, tapi ketahanannya tak kuat... pastu battery cepat low... saya beli handphone ni di Penang, sebab masa tu saya belajar di sana... lama gak la saya pakai handphone ni... sampai ke Riau saya bawak dia jelajah, pastu kesudahannya saya tinggalkan dia terus kat Riau, kerana saya telah menukarkannya kepada handphone LG KE770...


langkau jap LG KE770, nak perkenalkan NOKIA 3610... handphone ni handphone abah saya, saya main ambik je... masa tu abah saya dah pakai handphone canggih, handphone ni tersadai je kat umah, saya pun sambar la, buat koleksi... alih-alih handphone ni saya jualkan di Riau sebab nak menambah duit untuk beli handphone baru, ekekekee~


LG KE770... tak ramai yang berminat dengan handphone ni... tapi saya suke... sebab simple & stylo, heheheee~ handphone ni saya beli di Riau, trade-in dengan Nokia 6131 yang dah mengong-mengong masa tu... handphone ni tak la mahal sangat pun, tapi saya dah tak ingat harganya berapa... kesudahan handphone ni pun saya trade-in gak...


Sony Ericsson G900, ni handphone tercanggih yang pernah saya pakai sepanjang hidup saya... saya beli handphone ni dengan harga RP2,100,000.00 (Dua Juta Satu Ratus Ribu Rupiah) ekekekee~ saya beli handphone ni di Riau... handphone ni banyak kenangan untuk saya... saya beli handphone ni sempena hari lahir saya pada bulan 5, jadi saya memilih handphone yang mempunyai kamera 5 megapixel... saya beli handphone ni sama dengan handphone abang angkat saya yang lahir pada bulan 5 gak, kira kitorang beli sama-sama la... tapi atas sebab-sebab tertentu, saya jual handphone ni kepada kawan ofis saya di JAIS... ye lah, saya kan dah bersuami, seboleh-bolehnya janganlah ada kenangan-kenangan yang melibatkan lelaki lain... untuk menjaga keharmonian rumahtangga, heheheee~


VITELL V212, handphone ni pun saya beli di Riau... saje-saje beli, sebab harganya murah RP200,000.00 sahaja... dalam RM kira RM80 la... handphone ni takde keistimewaan apa-apa pun, setakat nak call sms tu lepas la... handphone ni masih ada dengan saya, kalau jual pun takde harga, lebih baik pakai... ye dak?


terakhir, NOKIA 1616... saya tak beli pun handphone ni, ambik pakai dari suami saya je, sebab dia dah beli Samsung Galaxy Mini... ni la handphone yang saya pakai sekarang, tak de dah nak canggih-manggih... tunggu la duit jatuh dari langit kang, mau saya saya sambar Blackberry Torch... berangan je lah~



Terima kasih kerana membaca entri ini.
Sila klik Like jika anda suka entri ini.

3 comments:

Pa'an Healers said...

4 jenis hp yg Pn senarai penah saya pakai...
Nokia 5110...
Nokia 3310...(Still Ade)
Nokia 8250...(still Ade)
Nokia 3100...

roni said...

Kalau gitu aku mau beeli vitell nya

roni said...

Ummi aku mau beli vitell v212 nya,, masih ada

Post a Comment