Assalamualaikum...

Terima kasih kerana mengunjungi blog ini.
Kami adalah penjual Cloth Diapers dan menawarkan harga serendah RM18/Pcs.
Jika anda berminat dan ingin mengetahui lebih lanjut,
anda boleh lihat jenis-jenis Cloth Diapers yang kami jual di bahagian kanan blog ini.
Anda juga boleh hubungi 019-3535514 (Adah) atau 019-3474267 (Shah).
Pertanyaan juga boleh diajukan melalui SMS atau E-Mail :
nursyahadah.af@gmail.com

Beberapa produk lain juga akan muncul dari masa ke semasa.
Jadi, jangan ketinggalan untuk mendapatkan update dari blog kami.
Terima kasih.

Wednesday, 25 December 2013

AVAILABLE! QQ Baby Minky Cloth Diapers

QQ BABY (MINKY) CLOTH DIAPERS

RM20/PC

4 pcs ke bawah : charge postage RM5
5 pcs ke atas : free postage, exclude sabah & sarawak
15 pcs : free postage & free wetbag (Jika stok masih ada)

Add postage RM10 for Sabah / Sarawak

- Saiz : Boleh laras (S, M, L)
- Sesuai untuk berat bayi 3kg - 15kg
- Material : 100% Polyster
- Pakej : QQ Baby Cloth Diaper + 2 Microfiber Insert

INVIRONMENT FRIENDLY!
Anda berminat! Cepat dapatkan dari kami, design terhad! PM Inbox cepat-cepat!

EMAIL : nursyahadah.af@gmail.com

CALL / SMS / Whassup : 019-3535514 (Adah) / 019-3474267 (Shah)




AVAILABLE! QQ Baby Printed Cloth Diapers

QQ BABY (PRINTED) CLOTH DIAPERS

RM20/PC

4 pcs ke bawah : charge postage RM5
5 pcs ke atas : free postage, exclude sabah & sarawak
15 pcs : free postage & free wetbag (jika stok masih ada)

Boleh beli campur - Minky, Printed & Plain

Add postage RM10 for Sabah / Sarawak

- Saiz : Boleh laras (S, M, L)
- Sesuai untuk berat bayi 3kg - 15kg
- Material : 100% Polyster
- Pakej : QQ Baby Cloth Diaper + 2 Microfiber Insert

INVIRONMENT FRIENDLY!
Anda berminat! Cepat dapatkan dari kami, design terhad! PM Inbox cepat-cepat!

EMAIL : nursyahadah.af@gmail.com

CALL / SMS / Whassup : 019-3535514 (Adah) / 019-3474267 (Shah)




















Monday, 10 June 2013

Cara Strip Wash Cloth Diapers

Assalamualaikum...


Hi all mommies! CD anak anda masih bekerja seperti biasa? atau dah mula leaking?  Kebiasaannya CD akan mula leaking jika sudah dipakai lama, ini kerana minyak dalam najis anak sudah mula membentuk lapisan kulat. Kulat ni menghalang air kencing anak untuk diserap.  Dan memandangkan kebelakangan ni CD anak saya asyik leaking, so malam tadi saya pun menjalankan operasi strip wash.  Terpaksa menunggu anak-anak tidur baru boleh buat.

Setelah combine dan compare cara stripwash yang terlalu banyak pakcik google carikkan untuk saya ni, inilah hasilnya...

1. Rendamkan insert di dalam air panas. Pastikan insert tenggelam sepenuhnya bagi memastikan semua "pori-pori" terbuka luas... macam facial la pulak, hahahaaa...  berapa lama saya rendam pun saya tak pasti, yang pasti bila air dah mula suam, baru saya masukkan CD (lapisan luar) ke dalam rendaman.  Kenapa saya tak masukkan sekali je? ini kerana ingin menjaga ketahanan CD daripada rosak.  Ini kerana CD yang diperbuat dari material pul akan terdedah kepada kerosakan jika direndam dalam air panas menggelegak.

2. Setelah air mula sejuk, saya masukkan pencuci pinggan Sunlight dan gosok sedikit insert dan CD menggunakan tangan.  Kalau tak rajin pakai tangan, humban dalam mesin basuh terus pun boleh juga.  Sabun tu tak perlu banyak, nanti susah nak bilas kalau buih banyak sangat.

3. Setelah itu, perah semua insert dan CD dan bilas.  Kemudian rendamkan sekali lagi ke dalam bancuhan air yang dicampur dengan cuka.  Cuka tak perlu letak banyak, kira-kira 1 cawan jika anda menggunakan besen sebesar ini. Kalau anda menggunakan baldi atau besin kecil, kurangkan sedikit jumlah cuka.  Cuka ini bertujuan untuk menghakis lapisan minyak dan kulat yang terbentuk pada CD dan insert.  Saya rendam selama 15-20 minit.

CD dan insert anak-anak saya yang sedang direndam dalam air cuka.

4.  Sesudah itu saya bilas di bawah air mengalir dengan sebersihnya sehingga bau cuka hilang. Oleh kerana kulit anak saya sangat sensitif, saya perlu berhati-hati dan lebih teliti agar tidak terjadi sebarang kesan pada kulit anak.

5.  Rendaman terakhir saya campurkan pula dengan 1 sudu besar baking soda.  Ini bertujuan untuk memutihkan CD dan insert.  Rata-rata ibu yang menggunakannya berkata insert dan CD akan jadi putih seperti baru.  Akan tetapi CD dan insert anak saya tak putih pun, mungkin kerana baking soda yang saya pakai tu dah terlalu lama usianya.  Saya rendam semalaman.

6.  Akhir sekali saya masukkan kedalam mesin basuh dan 'dia' akan putar, basuh dan bilas insert & cd anak saya 3 round.

Fuuuuhhh~~  penat juga... akhirnya....



Tadaaa!! ini barisan insert dan CD yang beratur menunggu sinaran matahari pagi ini...

Selamat mencuba!!